Microsoft plant het uitrollen van AI Copilot naar een miljard Windows 10-gebruikers

FFrits 8 november 2023 20:47

Microsoft is van plan om zijn nieuwe AI-assistent, Copilot, uit te rollen naar Windows 10-gebruikers. De stap is strategisch gericht op het verkrijgen van een groter marktaandeel en het stimuleren van ontwikkelaars om plugins te creëren voor de assistent.

Copilot komt naar Windows 10

Eerder dit jaar startte Microsoft met de uitrol van zijn nieuwe AI-assistent, Copilot, welke direct aan de taakbalk van Windows 11 is toegevoegd. Hoewel deze is ingericht voor elke gebruiker, is er nog een aanzienlijk aantal Windows 10-gebruikers die de recente AI-toevoeging nog niet hebben ervaren. Dit staat echter op het punt van veranderen, aangezien Microsoft van plan is Copilot beschikbaar te stellen voor Windows 10-gebruikers middels een aanstaande update.

Streven naar groter marktaandeel

Het achterliggende motief voor deze stap lijkt voornamelijk een groter marktaandeel te zijn. Momenteel heeft Windows 10 nog altijd miljarden gebruikers, vergeleken met de 400 miljoen van Windows 11. Deze grote groep gebruikers van Windows 10 is voor Microsoft een nog onaangeboord potentieel voor de uitbreiding van Copilot. Vandaar dat de interpretatie wordt gemaakt dat de uitbreiding van Copilot naar Windows 10 voor Microsoft een logische stap is.

Aantrekkelijker platform voor ontwikkelaars

Bijkomend voordeel van deze uitrol is dat Microsoft nu een sterkere case heeft om ontwikkelaars te overtuigen plugins te bouwen voor Copilot. Als het gaat om een potentieel bereik van 1,4 miljard apparaten, tegenover de 400 miljoen van Windows 11, wordt het aantrekkelijker voor ontwikkelaars om te investeren in het ontwikkelen voor Copilot in plaats van een concurrent.

Qua gebruikerservaring en mogelijkheden zal Copilot in Windows 10 en 11 grotendeels vergelijkbaar zijn. Dit betekent ook dat de compatibiliteit van plugins in beide versies van het besturingssysteem gewaarborgd blijft. Dit zorgt voor consistentie en flexibiliteit voor zowel de eindgebruiker als ontwikkelaars.

Er is nog geen definitieve beslissing genomen over de verlenging van de ondersteuningsperiode van Windows 10 die momenteel in oktober 2025 eindigt. Deze discussie wordt intern bij Microsoft gevoerd. Dit geeft aan dat het bedrijf de compatibiliteit en ondersteuning voor haar producten serieus neemt en mogelijke routes voor de toekomst verkent.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.