Misbruik van AI: valse naaktfoto's van meisjes verspreid via sociale media

FFrits 24 september 2023 19:21

Een schokkend geval van misbruik van kunstmatige intelligentie (AI) heeft zich in Spanje voorgedaan, waarbij valse naaktfoto's van een groot aantal meisjes op sociale media zijn verspreid.

Misbruik van AI voor valse naaktfoto's

In het Spaanse dorp Almendralejo zijn naaktfoto's van minstens twintig meisjes tussen de leeftijd van 11 en 17 op sociale media verspreid. Deze foto's, gegenereerd met behulp van kunstmatige intelligentie, zijn gebaseerd op foto's waarop de meisjes gekleed waren en die ze zelf op hun sociale media-accounts hadden gepost. De foto's schijnen deze zomer gegenereerd te zijn.

Onderzoek naar betrokkenheid van lokale jongens

Het politieonderzoek richt zich momenteel op elf jongens uit de omgeving van het dorp die betrokken zouden zijn bij het genereren of verspreiden van de foto's via WhatsApp en Telegram. Deze jongens zijn tussen de 12 en 14 jaar oud. Er zijn ook aanwijzingen dat een van de meisjes gechanteerd zou zijn met deze valse afbeeldingen.

Het incident kreeg veel aandacht in de Spaanse media en op sociale media nadat de moeder van een van de slachtoffers, gynaecoloog Miriam Al Adib, het onderwerp aankaartte in een video. Al Adib, die een groot bereik op sociale media heeft, noemde het verspreiden van de foto's 'barbaars' en een 'zeer ernstige misdaad'. Haar video is bijna 185.000 keer bekeken en heeft reacties uit de hele wereld ontvangen.

Diepgaande impact op de slachtoffers

De impact van dit incident op de slachtoffers is enorm. Een andere moeder uit het dorp vertelde aan de BBC dat haar 14-jarige dochter een van de slachtoffers was. Hoewel haar dochter goed met de situatie om kan gaan, zijn er andere meisjes die nu bang zijn om in het openbaar te verschijnen of zelfs hun huis te verlaten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.