Nederlandse startup bouwt de bouwvakker van de toekomst

FFrits 19 februari 2024 07:01

Monumental, een Nederlandse startup, bouwt een robot die bakstenen muren kan opbouwen. Met een recente investering van 25 miljoen dollar, is het bedrijf klaar om deze AI-gedreven bouwrobots op een grotere schaal te produceren.

Bouwrobots schalen met investeringen

Monumental, opgericht door Salar al Khafaji en Sebastiaan Visser, maakt gebruik van de nieuwste technologieën om bakstenen muren te bouwen. Dankzij een succesvolle financieringsronde kunnen ze nu hun productie opschalen. De metselrobots van Monumental worden al in heel Europa gebruikt om betaalbare, kwalitatief hoogwaardige woningen te bouwen.

De metselrobots van Monumental hebben verschillende functies. Ze kunnen zich oriënteren dankzij sensoren en kleine hijskranen, en ze kunnen nauwkeurig manoeuvreren dankzij kunstmatige intelligentie. Bovendien is er een robot die gespecialiseerd is in het verplaatsen van bakstenen op de bouwplaats. Het gebruik van deze AI-gestuurde technologie verhoogt de productiviteit op de bouwplaats aanzienlijk.

Samenwerking tussen robots en mensen bevordert productiviteit

De bouwrobots van Monumental zijn meer dan alleen werkkrachten: ze zijn een tool die de productiviteit kan verhogen en menselijke werknemers kan bevrijden van repetitieve taken. Hoewel er nog taken zijn die de robots niet aankunnen, zoals het verwijderen van overtollig cement, bieden ze wel veel ruimte voor samenwerking op de werkvloer. Dit resulteert in snellere en efficiëntere bouwprocessen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.