Noord-Nederland streeft naar de status van Europese AI-experimenteerzone

FFrits 28 oktober 2023 07:02

Noord-Nederland streeft ernaar een belangrijke proeftuin te worden voor kunstmatige intelligentie (AI) in Europa. Het initiatief, gestimuleerd door AI Hub Noord-Nederland, omvat samenwerkingen met bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties. Met bijzondere aandacht voor toepassingen in de zorgsector, zoekt de regio naar nieuwe manieren om AI in te zetten en te experimenteren met de technologie.

Noord-Nederland als AI-proeftuin

Noord-Nederland streeft ernaar om een belangrijke proeftuin voor kunstmatige intelligentie (AI) in Europa te worden. Om deze ambitie te realiseren, is de AI Hub Noord-Nederland opgericht. Dit is een netwerkorganisatie die bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties samenbrengt die met AI willen werken. Volgens Jan Post van AI Hub Noord-Nederland is de toekomst van AI onduidelijk, en de enige manier om daarop te reageren is door te experimenteren en te proberen.

Samenwerking essentieel in AI-ontwikkeling

Samenwerking is cruciaal in de ontwikkeling en toepassing van AI, met name op het gebied van digitalisering. Een MKB-bedrijf zal bijvoorbeeld niet zelf een AI-systeem ontwikkelen, maar zal gebruikmaken van systemen die bijvoorbeeld op de Universiteit Groningen worden ontwikkeld. Vooral in de zorgsector worden AI-toepassingen getest. Het bedrijf Valtes uit Assen ontwikkelt bijvoorbeeld een apparaatje dat mantelzorgers op afstand laat zien hoe het met iemand gaat, zonder dat daar videobeelden aan te pas komen.

Erjen Derks, een van de oprichters van Valtes, benadrukt het belang van gezamenlijke ontwikkeling bij het gebruik van AI in de zorg. Het bedrijf praat met zorgverleners en patiënten over problemen voordat het begint met ontwerpen. Dit leidt tot een heel ander gesprek en uiteindelijk tot een oplossing die beter bij de praktijk past. Derks geeft aan dat suggesties van zorgverleners en patiënten zeer welkom zijn en belangrijk voor de ontwikkeling van hun systemen.

AI verlicht de werkdruk in de zorgsector

Het gebruik van AI in de zorgsector dient om werk uit handen te nemen, maar is niet bedoeld om het werk volledig over te nemen. Het werk zal wel veranderen door de introductie van AI. De focus ligt op het verstrekken van extra hulpmiddelen aan zorgpersoneel, zodat ze meer tijd en aandacht over hebben voor de patiënten. Derks gelooft dat mensen openstaan voor deze verandering. Bovendien kan AI helpen bij het oplossen van een groeiend personeelstekort in de zorg, dat wordt veroorzaakt door de toenemende vergrijzing.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.