NU.nl begint proef met AI-gegenereerde samenvattingen

FFrits 27 augustus 2023 17:41

NU.nl gaat een experiment uitvoeren, waarbij samenvattingen van artikelen gegenereerd worden met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De proef is bedoeld om de leeservaring van bezoekers te verbeteren en het werk van redacteuren te vergemakkelijken.

Start van een AI-experiment bij NU.nl

NU.nl, een van de grootste nieuwswebsites in Nederland, begint een innovatief experiment. Vanaf maandag worden er boven bepaalde artikelen samenvattingen geplaatst die zijn gegenereerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Dit markeert een belangrijke stap in de integratie van AI in de nieuwsproductie en distributie.

Interne experimenten met AI bij NU.nl

De redactie en IT-afdeling van NU.nl hebben nauw samengewerkt om de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie voor hun platform te verkennen. Deze experimenten hebben geresulteerd in de beslissing om AI-samenvattingen openbaar te testen. De technologie wordt toegepast om de leeservaring te bevorderen en het werk van de redacteuren te vergemakkelijken.

Journalistieke controle van AI-samenvattingen

Hoewel de AI-samenvattingen automatisch worden gegenereerd, zullen ze altijd worden gecontroleerd door een journalist voordat ze worden gepubliceerd. Dit is een belangrijke stap om te zorgen voor de kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie die wordt gepresenteerd. De technologie wordt gebruikt als een hulpmiddel om de journalisten te ondersteunen, niet om hun rol te vervangen.

Naast de inzet van AI voor het genereren van samenvattingen, heeft NU.nl ook richtlijnen opgesteld over hoe zij omgaan met kunstmatige intelligentie. Deze richtlijnen bieden een kader voor het ethisch en verantwoord gebruik van AI in hun nieuwsproductie en dragen bij aan de transparantie van hun processen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.