Nvidia's AI-accelerators in trek, maar productie kan vraag niet bijbenen

FFrits 29 november 2023 21:16

Ondanks de verkoop van een half miljoen AI-accelerators in het derde kwartaal van 2023, kan Nvidia de hoge vraag niet bijbenen. Marktonderzoeker Omdia voorspelt dat de populariteit van AI alleen maar zal toenemen.

Nvidia kan vraag naar AI-accelerators niet bijbenen

Nvidia heeft in het derde kwartaal van 2023 zo'n half miljoen AI-accelerators, zoals de A100 en H100, verkocht. Dat is een behoorlijke prestatie, maar het blijkt niet genoeg om aan de stijgende vraag te voldoen. Volgens marktonderzoeker Omdia kan de levertijd van de H100 oplopen tot wel 52 weken.

Techgiganten grootste kopers van Nvidia's H100

Volgens Omdia zijn Meta en Microsoft de grootste kopers van H100's, met elk een aankoop van 150.000 stuks die in 2023 worden geleverd. Andere techgiganten zoals Google, Amazon, Oracle en Tencent volgen de lijst aan met elk 50.000 accelerators. De meerderheid van deze serverchips wordt geleverd aan hyperscale clouddiensten, terwijl server-OEM's zoals Dell, Lenovo en HPE moeite hebben om genoeg AI- en HPC-gpu's te bemachtigen om aan de vraag van hun professionele klanten te voldoen.

Marktonderzoeker Omdia verwacht dat de populariteit van AI alleen maar zal toenemen, wat zal leiden tot een enorme groei in de waarde van de volledige datacentermarkt. Tegen 2027 wordt er een waarde van 195,6 miljard Amerikaanse dollar voorspeld, bijna het dubbele van de waarde in 2022. Deze groei moet gerealiseerd worden door grote spelers zoals Nvidia, maar ook door hyperscalers zoals Amazon, Google en Microsoft die hun eigen oplossingen willen voorzien.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.