Onderzoek naar Microsoft's investering in OpenAI: Terechte zorg of formaliteit?

FFrits 10 januari 2024 07:02

De Europese Commissie overweegt een formeel onderzoek naar de investeringen van Microsoft in OpenAI. Maar is dit een legitieme zorg over mededingingsregels, of gewoon een 'show-onderzoek' voor de bühne?

Mededingingsonderzoek naar Microsoft's investeringen

De Europese Commissie bekijkt momenteel of een formeel onderzoek nodig is naar de miljardeninvesteringen van techgigant Microsoft in OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter de chatbot ChatGPT. Ze willen vaststellen of deze investeringen voldoen aan de Europese mededingingsregels. De timing van deze actie roept echter vragen op, aangezien de investering al bijna een jaar oud is en Microsoft al jaren betrokken is bij OpenAI als investeerder.

Dit mogelijke onderzoek van de Europese Commissie is niet een op zichzelf staand geval. Het volgt op een vergelijkbare stap van marktwaakhond CMA in het Verenigd Koninkrijk, die onderzoekt of Microsoft te machtig wordt door zijn investeringen. Ook in de VS houdt de Federal Trade Commission de investeringen van Microsoft in de gaten. Het lijkt er dus op dat dit een breder onderzoek is naar de mogelijke machtsconcentratie van Microsoft in de AI-sector.

OpenAI's dominante positie in AI-taalmodellen

OpenAI is momenteel de grootste partij in AI-taalmodellen. Maar de concurrentie is niet volledig afwezig. Veel bedrijven, zoals Anthropic, zijn momenteel bezig met grote taalmodellen en geavanceerde AI-technologie. Deze bedrijven hebben ook miljarden dollars opgehaald bij techreuzen zoals Amazon en Google, waarmee ze een serieuze concurrent vormen voor OpenAI.

Google's DeepMind als belangrijke concurrent

De Britse onderneming DeepMind, die enkele jaren geleden werd overgenomen door Google, is de grootste concurrent van OpenAI. Met de recente lancering van het taalmodel Gemini, vergelijkbaar met ChatGPT van OpenAI, heeft Google een grote stap gezet in de AI-sector. Hierdoor is er genoeg concurrentie om een gezonde marktwerking te waarborgen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.