Ongebruikelijke Combinatie: Wetenschappers Ontwikkelen AI met Menselijke Breincellen

FFrits 24 juli 2023 11:27

Australische wetenschappers zijn bezig met een gedurfde benadering om onze hersenen en artificiële intelligentie samen te brengen. Ze zijn nu onderzoek aan het doen naar het gebruik van menselijke breincellen als basis voor AI-modellen, met het uiteindelijke doel om niet-siliconen processors te creëren.

AI-modellen op Menselijke Breincellen

Het idee om AI-modellen te laten functioneren op menselijke breincellen klinkt misschien als iets uit een science fiction film, maar dit is precies wat een groep onderzoekers in Australië aan het onderzoeken is. Ze hebben een subsidie van $600.000 gekregen van het Australische Bureau voor Nationale Inlichtingen om dit te kunnen onderzoeken. In samenwerking met de opstart Cortical Labs hebben ze al succes geboekt door te laten zien hoe een groep van ongeveer 800.000 breincellen in een petrischaaltje het spel 'Pong' kan spelen.

Overtreffen van Siliconen Hardware

Het team is optimistisch over hun werk en heeft hoge verwachtingen van deze nieuwe technologie. Volgens Adeel Razi, de teamleider en universitair hoofddocent aan de Monarch University, kan deze nieuwe technologie de prestaties van bestaande, louter op siliconen gebaseerde hardware overtreffen. Dit zou betekenen dat we een nieuwe generatie processors kunnen zien die verder gaan dan de huidige technologieën en mogelijk meer natuurlijke manieren bieden om complexe problemen aan te pakken.

De potentiële toepassingen van dit onderzoek zijn enorm en kunnen verschillende velden bestrijken. Dit kan variëren van het verbeteren van de planning in bedrijven, tot het creëren van meer geavanceerde robots en automatiseringssystemen. Het zou zelfs kunnen leiden tot doorbraken in de geneesmiddelenontdekking door betere modellering van complexe biologische systemen. Dit kan Australië een aanzienlijk strategisch voordeel opleveren op deze gebieden.

Levenslang Leren voor AI

Het team ziet een toekomst voor zich waarin machine-intelligentie gedurende zijn hele levensduur voortdurend kan leren, net zoals menselijke hersencellen dit doen. Dit betekent dat het nieuwe vaardigheden kan leren zonder de oude te vergeten en bestaande kennis kan toepassen op nieuwe taken. Ze zijn van plan om breincellen in een laboratoriumschaal te kweken met behulp van het DishBrain-systeem om dit concept van 'continu levenslang leren' te onderzoeken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.