OpenAI overweegt de productie van eigen AI-chips om Nvidia's tekorten en hoge prijzen te trotseren

FFrits 9 oktober 2023 08:11

Als reactie op de aanhoudende tekorten en hoge prijzen van AI-chips van Nvidia, overweegt OpenAI mogelijk de productie van hun eigen AI-acceleratoren. Het bedrijf zou al een potentiële overnamekandidaat op het oog hebben om dit doel te bereiken.

OpenAI overweegt eigen productie van AI-acceleratoren

OpenAI, bekend van AI-toepassingen zoals ChatGPT, is bezig met het onderzoeken van de mogelijkheid om hun eigen AI-acceleratoren te fabriceren. Volgens bronnen zou het bedrijf zelfs al een bedrijf in het vizier hebben als potentiële overnamekandidaat om dit doel te bereiken. Het is nog onduidelijk om welk bedrijf het gaat, maar het is een duidelijke indicatie van OpenAI's plannen om meer controle te krijgen over hun hardwarebehoeften.

Een van de redenen voor OpenAI om eigen AI-chips te overwegen, is het huidige tekort aan AI-chips van derden. De CEO van OpenAI heeft aangegeven dat deze tekorten aan de basis liggen van klachten van klanten over de snelheid en betrouwbaarheid van hun API's. Door hun eigen chips te produceren, zou OpenAI in staat zijn om deze problemen aan te pakken en de service aan hun klanten te verbeteren.

Nvidia's AI-chip-marktdominantie leidt tot hoge prijzen

Nvidia is momenteel de dominante speler op de AI-chipmarkt. Hun AI-accelerators zijn zeer gewild, waardoor Nvidia de hoge vraag niet kan bijbenen. Dit heeft geleid tot een tekort dat naar verwachting nog tot eind 2024 zal duren, en tot die tijd worden de chips verkocht voor prijzen die acht keer de kostprijs bedragen. Dit vormt een aanzienlijke kostenpost voor bedrijven zoals OpenAI, die voor hun generatieve AI-toepassingen zo'n 10.000 Nvidia GPU's gebruiken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.