OpenAI streeft naar financiering van 100 miljard dollar

FFrits 23 december 2023 11:46

OpenAI, de organisatie achter de populaire AI-gestuurde chatbot ChatGPT, overweegt een financieringsronde van 100 miljard dollar, wat het een van de meest waardevolle start-ups ooit zou maken. De precieze voorwaarden en timing van de deal moeten nog worden bepaald.

OpenAI plant een gigantische financieringsronde

OpenAI, het bedrijf dat bekend staat om zijn AI-gestuurde chatbot ChatGPT, is van plan om een indrukwekkende 100 miljard dollar of meer op te halen in een nieuwe financieringsronde, volgens bronnen van Bloomberg. Deze deal zou het Amerikaanse bedrijf tot een van de meest waardevolle startups ter wereld maken. Vooralsnog zijn de besprekingen in een voorbereidende fase, waarbij potentiële investeerders al betrokken zijn. De specifieke voorwaarden, waardering en timing van de deal moeten echter nog worden uitgewerkt.

Als OpenAI erin slaagt om de beoogde financiering aan te trekken, zou het het op een na waardevolste startup-bedrijf in de Verenigde Staten worden. Alleen SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, wordt op dit moment als waardevoller beschouwd volgens onderzoekers. Het feit dat OpenAI in dezelfde league kan spelen als SpaceX onderstreept de explosieve groei en het potentieel van het bedrijf.

Musk's xAI bereidt zich voor om te concurreren met OpenAI

Binnen deze context is het interessant om op te merken dat Elon Musk, de eigenaar van SpaceX, een financieringsronde voorbereidt voor zijn eigen AI-startup, xAI. xAI wordt gepositioneerd als een directe concurrent van OpenAI. Begin november stelde Musk zijn eigen AI-product voor, genaamd Grok, dat toegang heeft tot informatie van X, waarvan Musk de meerderheid van de aandelen heeft.

OpenAI's populariteit stijgt dankzij ChatGPT

De opmerkelijke waardering van OpenAI is ook een weerspiegeling van de zogenaamde 'AI-gekte' die het bedrijf een jaar geleden ontketende na het lanceren van ChatGPT. Deze AI-gedreven chatbot kan logisch klinkende teksten en zelfs poëzie schrijven in reactie op eenvoudige vragen, wat veel ophef veroorzaakte omdat de gegenereerde teksten moeilijk te onderscheiden zijn van menselijk geschreven werk. Dit heeft de dienst populair gemaakt, maar ook controversieel. Naar verluidt heeft Microsoft al ongeveer 13 miljard dollar in het bedrijf geïnvesteerd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.