OpenAI zegt CEO Sam Altman vaarwel

FFrits 18 november 2023 07:01

Sam Altman, de voormalige CEO van OpenAI, is afgetreden na een 'bewuste evaluatie' door de raad van bestuur. Het technologiebedrijf achter ChatGPT maakte deze beslissing afgelopen vrijdag bekend.

Vertrek van Sam Altman bij OpenAI

Het technologiebedrijf OpenAI, bekend van de succesvolle chatbot ChatGPT, heeft aangekondigd dat Sam Altman zijn rol als CEO neerlegt. Deze beslissing is het resultaat van een 'bewuste evaluatie' door de raad van bestuur. De raad zegt dat Altman niet transparant was in zijn communicatie, wat heeft geleid tot een vermindering van hun vermogen om hun verantwoordelijkheden uit te voeren.

Mira Murati wordt interim-CEO

Na het vertrek van Sam Altman, heeft OpenAI Mira Murati benoemd tot interim-CEO. Murati was voorheen technisch directeur van het bedrijf en zal deze positie tijdelijk overnemen terwijl de raad van bestuur zoekt naar een permanente vervanging.

ChatGPT zorgt voor omzetboost

De populaire chatbot ChatGPT heeft OpenAI geen windeieren gelegd. In 2023 bedroeg de omzet van het bedrijf 1 miljard dollar. De chatbot, die een verrassend vermogen toont om vragen te beantwoorden en zelfs poëzie te schrijven, heeft honderden miljoenen gebruikers over de hele wereld aangetrokken.

Sam Altman was geen nieuwkomer in de techindustrie toen hij OpenAI in 2015 oprichtte. Met de financiële ondersteuning van techmiljardairs als Elon Musk en Peter Thiel, beloofde Altman een AI te ontwikkelen die toegankelijk zou zijn voor iedereen en de mensheid vooruit zou brengen. In 2019 veranderde de structuur van het bedrijf echter, waarmee het deels commercieel werd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.