OpenAI's AI-model bezorgt werknemers slapeloze nachten

FFrits 24 november 2023 09:16

Het AI-bedrijf OpenAI heeft recentelijk een krachtig model ontwikkeld, Q*, dat zo geavanceerd is dat het de medewerkers zorgen baart. Is dit model de sprong voorwaarts in AI waar we bang voor moeten zijn?

Een potentieel gevaarlijke sprong voorwaarts in AI?

OpenAI, een bedrijf dat de afgelopen dagen in een mediastorm is beland, heeft aan een krachtig AI-model gewerkt dat zo geavanceerd is dat het de medewerkers angst aanjaagt. Ze waarschuwden het bedrijfsbestuur zelfs dat dit model potentieel gevaarlijk kon zijn voor de mensheid.

Verbinding tussen Q* en de onrust rondom CEO?

Volgens bronnen, die Reuters te woord stonden, is het onduidelijk of de ontwikkeling van Q* iets te maken heeft met de recente onrust rondom CEO Sam Altman. Altman werd vorige week onverwacht ontslagen, maar is slechts vijf dagen later weer aangenomen.

Q* veroorzaakt doorbraak in AI door zelf te leren rekenen

Q* was zo krachtig dat het de onderzoekers bij OpenAI deed schrikken. Het leerde razendsnel rekenen en was in staat om wiskundige problemen op te lossen die het nog nooit eerder had gezien. Volgens technologiewebsite The Information is een systeem dat zelf kan rekenen een belangrijke doorbraak in de AI.

Wereldleiders waarschuwden op een recente top in Engeland ook al voor de gevaren van kunstmatige intelligentie. Ze gaven aan dat het een 'catastrofaal' gevaar kan vormen. Deze waarschuwing komt in een tijd waarin OpenAI al te kampen heeft met onrust door het ontslag van CEO Altman.

Hoewel er veel vragen rijzen over het nieuwe AI-model Q*, heeft OpenAI nog niet gereageerd. Volgens The Guardian weigerde het bedrijf commentaar te geven op de ontwikkeling en mogelijke implicaties van dit krachtige nieuwe model.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.