Photoshop introduceert een baanbrekende functie: beelden 'uitknippen' met behulp van generatieve AI

FFrits 27 juli 2023 17:08

Adobe breidt zijn generatieve AI-modellen, Firefly, uit met een vernieuwende functie in Photoshop die beelden 'uitbreidt' voorbij hun originele grenzen. Deze nieuwe functie, genaamd Generative Expand, is beschikbaar in de bètaversie van Photoshop en stelt gebruikers in staat om beelden te vergroten en te verkleinen door het 'Crop' hulpmiddel te slepen, waardoor het canvas wordt uitgebreid.

Generative Expand: uitbreiden van beelden met AI

Met de nieuwe functie 'Generative Expand' in Adobe's Photoshop kunnen gebruikers hun beelden uitbreiden en herschalen door simpelweg het 'Crop' gereedschap te slepen. Hierdoor wordt het canvas waarop ze werken vergroot. Nadat de 'Generate' knop in de taakbalk van Photoshop is aangeklikt, vult Generative Expand de nieuwe, witte ruimte met AI-gegenereerde inhoud die naadloos aansluit bij het bestaande beeld.

Gegenereerde inhoud: toevoegen en aanpassen

Het toevoegen van gegenereerde inhoud aan een canvas kan met of zonder tekstprompt via Generative Expand. Wanneer er een prompt wordt gebruikt, zullen de uitgebreide beelden alle inhoud bevatten waar in de prompt naar wordt verwezen. De toegevoegde inhoud wordt als een nieuwe laag in Photoshop gezet, zodat gebruikers deze kunnen verwijderen als ze vinden dat het niet voldoet aan hun verwachtingen.

Filters voor veilige generatie van inhoud

Om te voorkomen dat Generative Expand ongepaste inhoud creëert, een berucht probleem voor generatieve art AI, heeft Adobe filters geïmplementeerd. Als er een prompt wordt gebruikt met Generative Expand, worden er filters toegepast op tekstaanwijzingen om de creatie van mogelijk ongepaste inhoud te verminderen. Daarnaast worden de gegenereerde variaties ook gefilterd om ongepaste inhoud op te sporen en automatisch te verbergen.

Generative Expand is geen nieuwigheid in het veld van generatieve AI. OpenAI heeft al lang een 'ontknippingsfunctie' aangeboden via zijn text-to-art AI-model, DALL-E 2, en platforms zoals Midjourney en Stability AI's DreamStudio hebben dit ook gedaan. De integratie met Photoshop is echter de onderscheidende stap van Adobe. Gezien het feit dat Photoshop wereldwijd naar schatting 29 miljoen leden heeft, is dit een strategische zet.

Beschikbaarheid van Generative Expand

Een nadeel van Adobe's Generative Expand is dat het nog niet beschikbaar is voor commercieel gebruik. Dat zal echter veranderen in de tweede helft van dit jaar, als alles volgens plan verloopt, aldus het bedrijf. Dit betekent dat professionele grafisch ontwerpers en andere commerciële gebruikers nog even moeten wachten voordat ze deze functie volledig kunnen benutten.

Naast Generative Expand kondigt Adobe aan dat het ondersteuning voor Photoshop's Firefly-gebaseerde text-to-image functies naar meer dan 100 talen brengt, waaronder Arabisch, Tsjechisch, Grieks en Thai. Zowel de uitgebreide taalondersteuning als Generative Expand zijn vanaf vandaag beschikbaar in de Photoshop-bèta.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.