Poetins oproep voor wereldwijde AI-verdeling

FFrits 24 november 2023 20:16

De Russische president Vladimir Poetin dringt aan op een gelijkwaardige wereldwijde verdeling van kunstmatige intelligentie (AI) en waarschuwt dat het Westen geen monopolie op deze technologie mag ontwikkelen. Hij kondigt ook aan dat Rusland binnenkort een meer ambitieuze AI-strategie zal goedkeuren.

Poetins waarschuwing voor Westers AI-monopolie

Tijdens een AI-conferentie in Moskou heeft de Russische president Vladimir Poetin gewaarschuwd voor een mogelijk Westers monopolie in de kunstmatige intelligentie (AI) sector. Hij benadrukte dat het belemmeren of verbieden van AI niet haalbaar is, ondanks de potentiële ethische en sociale gevolgen van nieuwe technologieën. Poetin onderstreepte zijn ambitie om Rusland te positioneren als een AI-grootmacht.

Oorlog en sancties hinderen Ruslands AI-ontwikkeling

Volgens persbureau Reuters heeft de oorlog in Oekraïne een negatieve impact op Ruslands ambitie om een AI-grootmacht te worden. Deze situatie heeft geleid tot een braindrain, waarbij veel getalenteerde specialisten Rusland hebben verlaten. Bovendien hebben westerse sancties de invoer van high-tech apparatuur beperkt, waardoor de ontwikkeling van AI in het land is vertraagd.

Poetin kaartte ook aan dat sommige westerse online zoeksystemen, bij het ontwikkelen van hun AI, de Russische taal en cultuur verwaarlozen. Dit zou volgens de Russsische president leiden tot de perceptie dat 'Rusland niet bestaat' binnen deze systemen. Hij dringt erop aan dat AI-ontwikkeling rekening moet houden met diverse talen en culturen.

Rusland plant ambitieuze AI-strategie

De Russische president gaf aan dat er binnenkort een presidentieel decreet ondertekend zal worden om een nieuwe en meer ambitieuze nationale strategie voor de ontwikkeling van AI te lanceren. Deze strategie zal onder andere maatregelen bevatten voor betere toegang tot supercomputers voor Russische onderzoekers en verbeteringen in het wetenschappelijk onderwijs over AI. Poetin benadrukte dat internationale samenwerking en wetswijzigingen noodzakelijk zijn om te investeren in de ontwikkeling van AI.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.