RoboChem: De perfecte chemie-assistent door kunstmatige intelligentie

FFrits 27 januari 2024 07:02

De RoboChem, een robot met kunstmatige intelligentie, versnelt het proces van moleculen maken aanzienlijk. Deze doorbraak, ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam, kan grote gevolgen hebben voor de wetenschappelijke wereld, waaronder het versnellen van medicijnontwikkeling.

Razendsnelle moleculensynthese door RoboChem

De doorbraak in de wetenschappelijke wereld is de RoboChem, een apparaat ontwikkeld door een team van experts aan de Universiteit van Amsterdam, onder leiding van de Belgische scheikundig onderzoeker Timothy Noël. In plaats van maanden in beslag te nemen, kan deze robot razendsnel moleculen samenstellen, waardoor de scheikunde in een stroomversnelling raakt.

Uitgelegd in simpele termen, maakt de RoboChem gebruik van een ingenieus systeem waarbij de robot kleine hoeveelheden grondstoffen opzuigt en via flexibele slangetjes naar de reactor stuurt voor een chemische reactie. De nieuw gevormde moleculen worden gemeten en deze gegevens gaan direct naar de computer waar de kunstmatige intelligentie aan de slag gaat. Deze efficiënte manier van werken zorgt ervoor dat de experimenten doorgaan totdat er wordt gestopt.

Versnelde medicijnontwikkeling door RoboChem

Een van de praktische toepassingen van de RoboChem kan zijn in de zoektocht naar nieuwe medicijnen. De robot kan namelijk snel en veilig op zoek naar nieuwe kunstmatig samengestelde moleculen. Volgens Noël kan dit de medicijnontwikkeling aanzienlijk versnellen. Om één medicijn te maken, moet de farmaceutische industrie 10.000 moleculen maken. Als dit proces kan worden versneld, kunnen we veel sneller medicijnen maken op de lange termijn.

De mogelijke wereldimpact van RoboChem

Noël is optimistisch over de impact die kunstmatige intelligentie kan hebben op de wereld, met name op het gebied van medicijnontwikkeling. De RoboChem toont de positieve ontwikkelingen binnen de kunstmatige intelligentie, specifiek gericht op het zo snel mogelijk uitvoeren van chemische experimenten. Dit maakt de RoboChem een krachtig hulpmiddel in de scheikunde en in de bredere wetenschappelijke wereld.

De toepassingsmogelijkheden van de RoboChem zijn bijna eindeloos. Naast medicijnontwikkeling is Noël ook hoopvol over de mogelijkheden voor de machine in fotochemie, de tak van de scheikunde die zich richt op de invloed van licht op chemische reacties. Hij droomt ervan om met deze snelle methoden een bijdrage te kunnen leveren aan het bestrijden van ziekten zoals kanker. Bovendien ziet hij mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe materialen voor batterijen en chemische processen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.