Robots en AI nemen de leiding op Inspirocollege: Welkom in de toekomst van het onderwijs

FFrits 1 september 2023 19:07

Het nieuwe schooljaar op het Inspirocollege in Houthalen begon met een knal: artificiële intelligentie en robots namen de leiding. In een unieke samenwerking met PXL Hogeschool kregen studenten inzicht in de toekomst van AI en de mogelijke impact op hun onderwijs.

AI neemt de leiding op Inspirocollege

Het Inspirocollege in Houthalen nam een gedurfde stap in de toekomst door zijn studenten op de eerste schooldag niet met menselijke docenten te verwelkomen, maar met hun AI-equivalenten. De school heeft samen met de PXL Hogeschool een unieke presentatie opgezet om de discussie over de rol en impact van artificiële intelligentie binnen het onderwijs op gang te brengen. De presentatie werd gegeven door AI Tom, de robotversie van directeur Tom Verheyen, en was gericht op het introduceren van verschillende vormen van AI aan de studenten.

PXL-onderzoekers introduceren AI-concepten

Het werd voor de studenten een fascinerende én educatieve dag dankzij onderzoeker Brent Swinnen en Dr. Ine Vanoeveren van de PXL Hogeschool. Ze hebben de studenten kennis laten maken met verschillende vormen van artificiële intelligentie, waaronder ChatGPT, een AI-chatbot waarmee je een dialoog kunt starten, en deepfakes, afbeeldingen van mensen die door AI worden samengesteld. Ze riepen ook de hulp in van een robothond, die door de zaal liep om toezicht te houden tijdens de presentatie.

Kunnen robots leerkrachten vervangen?

Hoewel het idee van robots die leerkrachten vervangen voor sommigen misschien verontrustend lijkt, was dit een gedurfde vraag die door de school werd gesteld. Het huidige lerarentekort is een actueel probleem en het gebruik van AI en robots in het onderwijs kan worden gezien als een mogelijke oplossing. Echter, de school benadrukte dat ondanks de voordelen van AI, het vervangen van leerkrachten door AI momenteel niet aan de orde is. Ze zien AI eerder als een aanvulling om het onderwijs te versterken.

Ondanks de opwindende mogelijkheden die AI biedt, zijn veel leerkrachten en studenten nog steeds op hun hoede. Mevrouw Sofie, een lerares op de school, gaf toe dat het interessant was om alle mogelijkheden te leren kennen, maar zei ook voorzichtig te zijn vanwege de mogelijke valkuilen. De leerlingen van het vijfde middelbaar zelf gaven ook aan liever een menselijke leraar voor de klas te hebben, hoewel ze wel open stonden voor het leren over AI en de mogelijkheden ervan in het onderwijs.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.