Samsung en Naver claimen 8 keer efficiëntere AI-chip dan Nvidia

FFrits 22 december 2023 07:01

Samsung en Naver hebben samengewerkt om een AI-chip te ontwikkelen die naar verluidt acht keer efficiënter is dan Nvidia's AI-GPU's. Deze chip is geoptimaliseerd voor het Naver HyperCLOVA X large language model en maakt gebruik van LPDDR-geheugen.

Samenwerking Samsung en Naver voor AI-chipontwikkeling

Samsung Electronics en Naver hebben de handen ineengeslagen om nieuwe chips te ontwikkelen voor het gebruik in AI-modellen. Hiervoor combineert de samenwerking Samsung's productiecapaciteiten en geheugenexpertise met Naver's kennis van AI. Het resultaat van deze samenwerking is een chip die volgens bronnen tot acht keer efficiënter is dan de AI-GPU's van Nvidia.

Nieuwe AI-chip mogelijk 8x efficiënter dan Nvidia's

De eerste chip die uit de samenwerking voortgekomen is, is een 'field-programmable gate array' (FPGA) die is geoptimaliseerd voor het 'Naver HyperCLOVA X large language model'. Volgens Naver is deze AI-oplossing acht keer efficiënter dan de concurrerende producten van Nvidia, mede door het gebruik van LPDDR-geheugen. De exacte specificaties van deze chip zijn echter nog onbekend.

Gebruik van moderne geheugen technologieën in AI-chip

De samenwerking tussen Samsung en Naver richt zich op het gebruik van moderne technologische doorbraken, met name op het gebied van geheugen, om een AI-chip te ontwikkelen. Hierbij worden technologieën zoals computational storage, processing-in-memory (PIM), processing-near-memory (PNM), en Compute Express Link (CXL) gebruikt in combinatie met Naver's expertise in software en AI-algoritmes. Samsung verkoopt al producten met deze technologieën voor gebruik in AI-systemen.

Hoewel de samenwerking tussen Samsung en Naver resulterend in een indrukwekkende AI-chip, is het nog onduidelijk of dit product ook daadwerkelijk naar de markt gebracht gaat worden. De nadruk ligt sterk op het geheugen, omdat dit soort grote AI-modellen veel baat hebben bij een hoge bandbreedte.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.