SEC's Gary Gensler ziet grote rol voor AI in markttoezicht

FFrits 18 juli 2023 08:23

Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), gelooft dat kunstmatige intelligentie (AI) de efficiëntie en effectiviteit van zijn organisatie aanzienlijk kan verbeteren. Hij ziet mogelijkheden voor AI in markttoezicht, openbaarmaking, examen, handhaving en economische analyse.

Potentiële voordelen van AI voor SEC

In zijn toespraak voor de National Press Club benadrukte Gensler het potentieel van AI voor de SEC in verschillende domeinen. Met name in markttoezicht, openbaarmaking, examens, handhaving en economische analyse ziet hij kansen. AI zou volgens Gensler kunnen zorgen voor grotere efficiëntie en effectiviteit binnen de SEC.

Gensler sprak lovend over AI. Volgens hem is het een transformatieve technologie die enorme kansen biedt, niet alleen binnen de financiële sector, maar ook in de gezondheidszorg en wetenschap. De toepassing van AI, vooral op grote schaal, kan volgens Gensler tot grote efficiëntieverbeteringen leiden binnen de economie.

Mogelijke valkuilen van AI

Ondanks zijn optimisme over AI, wees Gensler ook op de valkuilen. Veel AI-systemen zijn volgens hem gevuld met vooringenomenheid en misleiding, schenden privacyrechten en presenteren belangenconflicten. Daarnaast merkte Gensler op dat de opkomst van enkele AI-monopolies de economie zou kunnen opschudden en mogelijk een rol zouden kunnen spelen in toekomstige financiële crises.

Optreden tegen AI-gerelateerde fraude

In een interview met Yahoo Finance benadrukte Gensler dat de SEC actie zal ondernemen tegen degenen die AI gebruiken om investeerders te bedriegen. Fraude is fraude, ongeacht de technologie die wordt gebruikt om het te plegen, en de SEC is niet alleen gemachtigd, maar ook verplicht door het Congres om hiertegen op te treden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.