SK Hynix ziet verlies beperken dankzij sterke vraag naar AI, voorspelt chipherstel

FFrits 26 juli 2023 09:22

Het Zuid-Koreaanse chipbedrijf SK Hynix rapporteerde een kleiner operationeel verlies in het tweede kwartaal van 2023, dankzij de sterke vraag naar geheugen chips voor kunstmatige intelligentie. Volgens de onderneming is de zwakke chipmarkt aan het herstellen.

Operationeel verlies SK Hynix

De Zuid-Koreaanse chipgigant SK Hynix heeft in het tweede kwartaal van 2023 een operationeel verlies geleden van 2,88 biljoen Koreaanse won ($2,24 miljard). Dit komt door een aanhoudend zwakke vraag naar geheugen chips. Het verlies is echter kleiner dan de 3,4 biljoen won in het vorige kwartaal en een forse daling vergeleken met de winst van 4,2 biljoen won een jaar eerder.

Rol van geheugen chips in AI

Geheugen chips spelen een cruciale rol in de werking van kunstmatige intelligentie. Ze worden vooral gebruikt om grootschalige taalmodellen zoals ChatGPT te trainen. Deze krachtige AI-modellen gebruiken geheugen chips om details van vorige gesprekken en gebruikersvoorkeuren te onthouden, zodat ze mensachtige reacties kunnen genereren. Volgens SK Hynix is de vraag naar dit soort geheugen groeiende, wat deels het beperken van hun operationeel verlies verklaart.

Omzetgroei en premium producten

SK Hynix zag zijn omzet in het tweede kwartaal van 2023 sterk stijgen naar 7,31 biljoen Koreaanse won. Dit is een indrukwekkende stijging van 44% ten opzichte van het eerste kwartaal, toen de omzet 5,08 biljoen won bedroeg. Deze omzetgroei is voornamelijk te danken aan de verhoogde verkoop van premium producten zoals HBM3 en DDR5 chips, die hoog in aanzien staan binnen de AI-sector.

SK Hynix, gevestigd in Zuid-Korea, is de tweede grootste producent van dynamische random-access geheugenchips (DRAM) ter wereld, na Samsung Electronics. Deze chips zijn een essentieel onderdeel van veel consumentenapparaten, waaronder smartphones en persoonlijke computers. Ondanks de huidige uitdagingen op de chipmarkt, blijft SK Hynix een belangrijke speler in deze sector.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.