Slim wegenonderhoud: Oudenaarde zet AI in voor efficiëntie en kostenbesparing

FFrits 8 september 2023 13:22

Oudenaarde gaat artificiële intelligentie (AI) gebruiken om de staat van de wegen te controleren. Met behulp van sensoren en AI-technologie van het Gentse bedrijf ASAsense zullen 14 stadsvoertuigen de kwaliteit van de wegen in kaart brengen, wat leidt tot effectiever onderhoud en potentiële kostenbesparing.

Efficiëntie en kostenbesparing via AI

Oudenaarde is van plan om de efficiëntie van het wegenonderhoud te verbeteren en tegelijkertijd kosten te besparen. Daarom slaat de stad de handen ineen met ASAsense, een Gentse bedrijf dat gespecialiseerd is in AI-technologie. ASAsense zal 14 stadsvoertuigen uitrusten met sensoren die met behulp van AI de staat van de wegen opnemen en analyseren. Deze innovatieve aanpak is de afgelopen twee jaar door het bedrijf ontwikkeld en verfijnd.

ASAsense, een spin-off van de Universiteit Gent, heeft een technologie ontwikkeld waarmee het de staat van wegen kan monitoren met behulp van sensoren en AI. Dit innovatieve systeem wordt geïnstalleerd in 14 voertuigen die vaak rijden op het grondgebied van Oudenaarde. Elke maand levert het bedrijf een gedetailleerd rapport aan de stad, waardoor de stad de staat van de wegen nauwgezet kan opvolgen.

Betere planning en proactief handelen

De data die de stad door deze technologie verzamelt, zullen een cruciale rol spelen bij het plannen van onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Volgens John Adam, de Schepen van Openbare Werken, zal het systeem de stad een veel objectievere kijk geven op de staat van de wegen. Dit kan leiden tot een proactievere aanpak bij het oplossen van wegproblemen en het voorkomen van klachten.

Kostenbesparing door vroegtijdige interventie

Naast het verbeteren van de efficiëntie, kan het systeem de stad ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Door vroegtijdig kleine reparaties uit te voeren, kan de noodzaak voor grote en dure wegwerkzaamheden later worden voorkomen. Dit betekent dat het systeem op de lange termijn aanzienlijke besparingen kan opleveren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.