Snelgroeiende AI: Marietje Schaake waarschuwt voor mogelijke risico's

FFrits 3 januari 2024 07:02

Marietje Schaake, directeur Technologiebeleid aan de Amerikaanse universiteit Stanford, uit haar zorgen over de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Ze waarschuwt voor grootschalige cyberaanvallen, verspreiding van desinformatie en zelfs mogelijk het einde van de mensheid.

Zorgen over snelle ontwikkeling AI

Het tempo waarin kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt, baart Marietje Schaake, directeur Technologiebeleid aan de Amerikaanse universiteit Stanford, zorgen. Schaake, ook adviseur van Eurocommissaris Margrethe Vestager, waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van deze snelle ontwikkeling, zoals omvangrijke cyberaanvallen en de verspreiding van desinformatie. Ze stelt dat er experts zijn die zelfs beweren dat de ontwikkeling van AI het einde van de mensheid kan betekenen.

Tijdens een recente internationale top over AI sprak Schaake met vele experts over de potentiële gevaren van AI. Ze waarschuwt voor 'verfijnde cyberaanvallen' die systemen volledig kunnen platleggen. Bovendien is er angst dat AI in de toekomst autonoom beslissingen kan gaan nemen, wat kan leiden tot onvoorspelbare uitkomsten.

Huidige problemen door AI

Volgens Schaake dringen sommige experts aan op meer aandacht voor de huidige problemen die door AI worden veroorzaakt. Ze wijzen op discriminatie door AI-modellen en de rol van AI in het verspreiden van leugens, zoals tijdens verkiezingen. Er is consensus over het feit dat AI risico's met zich meebrengt, maar er is onenigheid over hoe deze risico's moeten worden benaderd.

Noodzaak grip op gebruik IT-systemen

Schaake toont zich kritisch over het gebruik van IT-systemen door de overheid, zoals het geval was bij het toeslagenschandaal in Nederland. Ze benadrukt de noodzaak om een beter beeld te hebben van hoe deze systemen worden ingezet en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Ze stelt dat er door het pushen van digitalisering te weinig is gekeken naar de impact op goed bestuur en goed overzicht op de systemen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.