Studenten ontmaskeren 'Wie is de Mol?' met hulp van AI

FFrits 7 maart 2024 07:01

Zes ICT-studenten van de Fontys in Eindhoven voorspellen de Mol in het populaire tv-programma 'Wie is de Mol?' met behulp van kunstmatige intelligentie. Ze analyseren data van het programma en social media-activiteit om hun voorspelling te maken.

Studenten gebruiken AI voor Mol-voorspelling

Een groep van zes ICT-studenten van de Fontys Hogeschool in Eindhoven gebruikt kunstmatige intelligentie om de Mol te voorspellen in het populaire tv-programma 'Wie is de Mol?'. Ze verzamelen en analyseren data uit het programma en social media-activiteit om te bepalen wie de Mol zou kunnen zijn. Onder deze data vallen onder andere de manier waarop de kandidaten spreken en wie het meest verdacht wordt op social media.

Voorspelling richt zich op Anna en Fons

Volgens de voorspellingen van de studenten zijn wetenschapsjournaliste Anna Gimbrère en verslaggever Fons Hendriks de meest waarschijnlijke kandidaten om de Mol te zijn. Deze voorspelling is gebaseerd op uitgebreide data-analyses en het snelle denkwerk van AI. Ook lopen er weddenschappen met vrienden, waarbij de inzet variëert van drankjes tot flinke sommen geld.

AI is hulpmiddel, geen onfeilbare waarheid

Hoewel kunstmatige intelligentie een krachtig hulpmiddel is, benadrukken de studenten dat het geen onfeilbare waarheid biedt. Niek van Dam, een van de studenten, dringt erop aan dat de intuïtie nog steeds een belangrijke rol speelt in het voorspellingsproces. Ondanks de geavanceerde analyses blijft er altijd de mogelijkheid dat de uitkomst anders is dan voorspeld.

De studenten merken op dat de programmamakers het hen niet gemakkelijk maken. Elke aflevering wordt zorgvuldig geanalyseerd door talloze fanatieke fans, waardoor de programmamakers extra alert zijn op wat ze laten zien en wat niet. Dit maakt het voorspellen met behulp van AI-modellen extra uitdagend.

Ondanks de uitdagingen die dit jaar gepaard gingen met het laat instappen in het programma, hopen de studenten volgend jaar weer op jacht te kunnen gaan naar de Mol. Door eerder te beginnen met het verzamelen van data, hopen ze de Mol al te kunnen identificeren voordat het programma begint.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.