Taiwan Semiconductor: dalende vraag van belangrijke klanten, Gen-AI van $150 miljard als redding

FFrits 23 juli 2023 19:41

Taiwan Semiconductor, wereldleider in halfgeleiderproductie, ervaart een scherpe daling van de vraag van grote klanten zoals Apple, AMD en Intel. Gen-AI kan echter de redding zijn, gezien de groeiende vraag naar deze nieuwe technologie.

Dalende omzet en winst bij Taiwan Semiconductor

Taiwan Semiconductor, een van de grootste halfgeleiderfabrikanten ter wereld, ziet zijn omzet en winst aanzienlijk dalen in het tweede kwartaal van 2023. De vraag van grote klanten zoals Apple, AMD en Intel neemt af, wat leidt tot een daling in de omzet. Daarnaast stijgen de uitgaven, wat zorgt voor een daling van de operationele marges. Hier zijn meerdere factoren voor aan te wijzen, zoals de hoge renteomgeving en de verwachte recessie.

De afgenomen vraag naar halfgeleiders zou volgens marktanalisten gekoppeld kunnen worden aan de piek in recessieangst. Daarnaast wordt er gesuggereerd dat na een explosieve vraag tijdens de hoogtepunten van de pandemie, er nu sprake is van een normalisatie. Desondanks is Taiwan Semiconductor nog steeds optimistisch over hun omzetprognose voor het derde kwartaal van 2023.

Gen-AI als mogelijke redding

De sterke vraag naar Gen-AI kan een lichtpuntje zijn in de dalende omzet van Taiwan Semiconductor. Gen-AI, of generatieve kunstmatige intelligentie, wordt gezien als een megatrend die de lange termijn groei van het bedrijf zou kunnen stimuleren. Met name de cloud services die Gen-AI service-inkomsten genereren, kunnen zorgen voor een stijging in de vraag naar AI-processors op de lange termijn.

Aandelen Taiwan Semiconductor blijven aantrekkelijk

Hoewel de daling van de omzet en winst van Taiwan Semiconductor zorgt voor enige onzekerheid, blijven de aandelen van het bedrijf aantrekkelijk voor investeerders. De groeiende vraag naar Gen-AI en de leidende positie van het bedrijf in de halfgeleiderindustrie kunnen voor stabiliteit zorgen. Daarnaast hebben de aandelen van het bedrijf op dit moment een aantrekkelijke risico-rendementsverhouding volgens marktanalisten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.