Techgiganten Google en Amazon investeren miljarden in AI-start-up Anthropic

FFrits 28 oktober 2023 13:32

Techgiganten Google en Amazon hebben aanzienlijke investeringen beloofd aan Anthropic, een Amerikaanse AI-start-up. De bedrijven zien veel potentie in Anthropic's AI-chatbot, Claude, ondanks enkele controverses rondom het bedrijf.

Google's miljoeneninvestering in Anthropic

Het Amerikaanse bedrijf Anthropic, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, kan rekenen op een royale investering van Google. Het techbedrijf heeft toegezegd om een bedrag van maar liefst 1,9 miljard euro te investeren. Deze investering zal in eerste instantie de vorm hebben van een lening, maar zal uiteindelijk worden omgezet in aandelen van Anthropic.

Veelbelovende AI-chatbot Claude

Anthropic is momenteel druk bezig met de ontwikkeling van Claude, een AI-chatbot. Claude wordt door verschillende grote techbedrijven, waaronder Google en Amazon, als zeer veelbelovend gezien. Dit heeft het bedrijf geen windeieren gelegd: eerder wist Anthropic al een indrukwekkende 3,75 miljard euro aan investeringen op te halen bij Amazon.

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn voor Anthropic. Het bedrijf ligt momenteel onder vuur van Universal Music Group. Deze muziekreus, die artiesten als Taylor Swift en Billie Eilish vertegenwoordigt, heeft aangekondigd een rechtszaak tegen Anthropic te starten. De reden? Het vermeende illegaal kopiëren van songteksten door Anthropic.

Strategische investeringen van techbedrijven

Het investeren in AI-start-ups door gevestigde techbedrijven is geen toeval. Deze bedrijven hopen door hun investeringen banden te onderhouden met ontwikkelaars van technologieën die naar verwachting een grote rol gaan spelen in de toekomst. Bovendien kunnen deze AI-bedrijven uitgroeien tot goede klanten van de cloudsoftware die de techbedrijven zelf aanbieden.

Anthropic heeft grootse plannen. Volgens financieel persbureau Bloomberg, dat zich baseert op informatie van ingewijden, zou het bedrijf bij gesprekken met investeerders mikken op een waardering tussen de 19 en 28 miljard euro. Dit is een flinke sprong vergeleken met eerder dit jaar, toen Anthropic nog werd gewaardeerd op 4,7 miljard euro.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.