Toekomstige AI-algoritmen kunnen leren als mensen, volgens onderzoekers

FFrits 2 augustus 2023 07:28

Volgens elektrische ingenieurs van de Ohio State University kan de toekomst van AI-algoritmen ligt in hun vermogen om te leren als mensen. Ze onderzochten hoe 'continu leren' de prestaties van kunstmatige agenten kan beïnvloeden en hoe dit kan helpen om het 'catastrofale vergeten' te omzeilen, een vergelijkbaar fenomeen met menselijk geheugenverlies in AI.

De uitdagingen van continu leren en catastrofaal vergeten

Het concept van 'continu leren', waarbij een computer is getraind om continu een reeks taken te leren, kan de algehele prestaties van kunstmatige agenten verbeteren. Echter, een van de grootste uitdagingen die wetenschappers moeten overwinnen is het omzeilen van 'catastrofaal vergeten', een proces waarbij AI-systemen de informatie verliezen die ze hebben opgedaan uit eerdere taken. Dit kan een probleem worden naarmate de samenleving meer en meer leunt op AI-systemen.

Net zoals mensen moeite hebben om tegenstrijdige feiten over vergelijkbare scenario's te onthouden maar in principe verschillende situaties met gemak onthouden, kunnen kunstmatige neurale netwerken beter informatie oproepen wanneer ze worden geconfronteerd met uiteenlopende taken op rij in plaats van taken die vergelijkbare kenmerken delen. Dit begrip kan helpen bij het verbeteren van de leerprocessen in AI en het overbruggen van de kloof tussen hoe een machine leert en hoe een mens leert.

Taakvolgorde en gelijkenis: hun invloed op AI-prestaties

Factoren zoals taakgelijkenis, negatieve en positieve correlaties en zelfs de volgorde waarin een algoritme een taak wordt geleerd, kunnen de tijdspanne beïnvloeden waarin een kunstmatig netwerk bepaalde kennis behoudt. Om het geheugen van een algoritme te optimaliseren, moeten ongelijksoortige taken vroeg in het continue leerproces worden geleerd. Dit vergroot de capaciteit van het netwerk voor nieuwe informatie en verbetert het vermogen om later meer vergelijkbare taken te leren.

Op weg naar mens-achtige adaptieve AI

Het begrijpen van de overeenkomsten tussen machines en het menselijk brein kan de weg vrijmaken voor een dieper begrip van AI. Dit kan leiden tot een nieuw tijdperk van intelligente machines die kunnen leren en zich aanpassen zoals hun menselijke tegenhangers. Dit onderzoek wordt ondersteund door de National Science Foundation en het Army Research Office.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.