Universal Music in rechtszaak tegen AI-songtekstgenerator Claude

FFrits 19 oktober 2023 20:56

Universal Music daagt Anthropic, de maker van AI-chatbot Claude, uit in de rechtbank wegens vermeende auteursrechtenschending. Volgens Universal gebruikt de bot beschermde muzikale composities om nieuwe nummers te creëren die verdacht veel lijken op die van hun artiesten.

Universal Music daagt Anthropic uit

In een nieuwe twist in de evolutie van muziek en technologie heeft Universal Music Anthropic voor de rechter gesleept in Nashville, VS. De platenmaatschappij beweert dat de door Anthropic ontwikkelde chatbot Claude nieuwe muziek maakt die te sterk lijkt op nummers van artiesten onder contract bij Universal. Dit heeft geleid tot beschuldigingen van auteursrechtenschending.

Chatbot Claude's vermeende auteursrechtenschending

Claude, die gezien wordt als een grote concurrent van de populaire chatbot ChatGPT, wordt vaak gevraagd om muzikale composities te genereren. Dit heeft volgens Universal Music geleid tot het kopiëren en verspreiden van 'grote hoeveelheden auteursrechtelijk beschermd materiaal'. Zo kan de chatbot bijvoorbeeld gevraagd worden om songteksten te maken die overeenkomen met bekende nummers als 'What a Wonderful World' of 'Sweet Home Alabama'.

Anthropic, de maker van Claude, werd opgericht in 2021 door voormalige werknemers van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het bedrijf wordt gezien als een van de meest veelbelovende ter wereld op het gebied van kunstmatige intelligentie. Amazon heeft onlangs aangekondigd 4 miljard dollar (3,8 miljard euro) in het bedrijf te willen investeren, wat de groeiende interesse in AI-technologie onderstreept.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.