Van Amerikaans restaurant naar AI-leider: Het succesverhaal van Nvidia

FFrits 24 augustus 2023 11:47

Nvidia, begonnen in een Amerikaans restaurant, nu een onmisbare speler in de kunstmatige intelligentie (AI). De vraag naar hun geavanceerde grafische computerkaarten blijft stijgen, maar hun succes is niet zonder uitdagingen.

Nvidia's chips zijn goud waard

De grafische computerkaarten van Nvidia, ofwel GPUs, zijn een gewild product geworden in de tech-wereld. Ze worden zowel door grote techbedrijven als start-ups massaal ingeslagen voor hun AI-systemen. Dit heeft Nvidia vorig kwartaal een recordwinst opgeleverd van maar liefst 6,2 miljard dollar, een tienvoudige toename vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Jensen Huang, medeoprichter van Nvidia, staat al jaren aan het roer van het bedrijf. Zijn stijl van leiderschap is uniek: collega's omschrijven hem als iemand met een ontwapenende humor, maar ook iemand die snel boos kan worden. Ondanks zijn karakter, wordt hij door een voormalige hoge manager omschreven als de 'bijna perfecte AI', wijzend op zijn scherpe en innovatieve inzichten.

Nvidia's ommezwaai naar AI

Hoewel Nvidia ooit begon met het maken van videokaarten voor gamers, is het bedrijf zijn focus gaan verleggen naar AI-toepassingen. Sinds vorig jaar verkoopt Nvidia meer chips aan datacenters, specifiek voor AI-toepassingen. Dit heeft geresulteerd in een grote omzetstijging, waarbij deze verkoop nu meer dan de helft van Nvidia's omzet uitmaakt.

Nvidia in de geopolitieke arena

Nvidia bevindt zich in het midden van een geopolitieke machtsstrijd tussen de VS en China. Vanwege restricties vanuit de VS mogen de meest geavanceerde AI-chips van Nvidia niet aan China worden verkocht. Als oplossing voor deze belemmering, heeft Nvidia een van zijn belangrijkste chips aangepast zodat deze, ondanks de restricties, toch nog aan China verkocht kan worden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.