Voice-over acteurs uiten kritiek op uitbuitende AI tijdens Comic-Con

FFrits 23 juli 2023 00:21

Op de Comic-Con spraken voice-over acteurs zich uit tegen het misbruik van kunstmatige intelligentie (AI) in hun branche. Ze waarschuwen voor de bedreigingen die deze technologie voor hun werk kan opleveren en roepen op tot actie.

Voice-over acteurs verzetten zich tegen AI

Tijdens de Comic-Con kwamen voice-over acteurs samen om hun bezorgdheid uit te spreken over de impact van kunstmatige intelligentie (AI) op hun industrie. Ze benadrukten dat AI zelf niet per se een slecht hulpmiddel is en op sommige manieren de stemprestaties kan verbeteren, maar dat fans en acteurs zich moeten verzetten tegen uitbuitende methoden. Volgens hen is het belangrijk om zeer waakzaam te zijn, omdat AI niet vanzelf wordt toegepast. Mensen kiezen ervoor om AI te implementeren en het idee dat er niets aan gedaan kan worden, is een mythe die ons wordt opgedrongen door mensen die willen dat we denken dat we geen macht hebben.

Bescherming van gelijkenis ontbreekt

De panelleden legden uit dat het uiteindelijk allemaal neerkomt op toestemming. Op dit moment bestaan er geen federale of internationale wetten die iemands gelijkenis beschermen, en veel bestaande contracten staan een bedrijf toe om de stem of gelijkenis van een acteur vast te leggen en deze 'voor altijd' te gebruiken. NAVA en SAG-AFTRA roepen voice-over acteurs en fans op om zich hiertegen te verzetten, zowel door beschermende contracttaal vast te stellen als door te pleiten voor wereldwijde wetten.

Videogame voice-over acteurs bijzonder kwetsbaar

Het werd opgemerkt dat voice-over acteurs in videospellen bijzonder vatbaar kunnen zijn voor het stelen van hun stemmen of het gebruik ervan in ongepaste en zelfs expliciete inhoud. Het is onmogelijk voor één acteur om elk voorbeeld hiervan online te vinden en aan te pakken, dus fans worden aangemoedigd om te helpen vinden en alles wat ze zien te rapporteren.

De panelleden voegden eraan toe dat veel van hun zorgen niet alleen betrekking hebben op voice-over acteurs. Naarmate de technologie groeit en zich ontwikkelt, kan het gevolgen hebben voor talloze andere beroepen, van schrijvers en acteurs tot advocaten en sociale media influencers. Een AI-geschreven seizoen van een serie zou volgens hen gewoon niet hetzelfde zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.