VS beperkt toegang China tot geavanceerde AI-chips

FFrits 17 oktober 2023 18:02

De Verenigde Staten hebben nieuwe handelsrestricties aangekondigd die het voor China moeilijker maken om toegang te krijgen tot geavanceerde AI-chips. Hiermee is het Amerikaanse bedrijf Nvidia, de belangrijkste leverancier van AI-chips, gedwongen de verkoop van zijn snelle chips voor de Chinese markt stop te zetten.

VS beperkt toegang China tot chips

In een nieuwe zet van het lopende technologische conflict tussen de VS en China, heeft de Amerikaanse overheid strengere regels aangekondigd om de toegang van China tot geavanceerde AI-chips te beperken. De grote Amerikaanse chipmaker Nvidia, die nu de belangrijkste leverancier van AI-chips is, wordt door deze nieuwe regels gedwongen om de verkoop van zijn snelle chips die zijn aangepast voor de Chinese markt stop te zetten.

Beperkingen vooral gericht op datacenter-chips

Met deze nieuwe regels wil de VS voorkomen dat China nieuwe technologische doorbraken bereikt met behulp van AI-chips, wat potentieel door het Chinese leger gebruikt zou kunnen worden. De beperkingen zijn specifiek gericht op de meer geavanceerde chips die worden gebruikt in datacenters, terwijl chips voor telefoons, laptops en elektrische auto's nog steeds aan Chinese klanten mogen worden verkocht.

Andere chipmakers ook getroffen

Het is niet alleen Nvidia dat de gevolgen van deze nieuwe restricties zal voelen. Andere toonaangevende chipmakers zoals Intel en AMD zullen waarschijnlijk ook worden beïnvloed. Nvidia had in reactie op eerdere handelsrestricties speciale versies van zijn AI-chips gemaakt, maar volgens deze nieuwe regels mogen deze chips nu niet meer worden verkocht.

De nieuwe handelsrestricties lijken geen grote impact te hebben op de Nederlandse chipmachinemaker ASML. Hoewel het bedrijf aangeeft dat de maatregelen op de middellange en lange termijn effect zullen hebben op waar het zijn machines kan verkopen, benadrukt het dat dit de eerder afgegeven omzetverwachtingen niet zal aantasten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.