Waarom banen verdwijnen en waarom A.I. niet de grote boosdoener is

FFrits 20 juli 2023 08:13

Hoewel de angst voor banenverlies door kunstmatige intelligentie is toegenomen, vormen andere economische factoren mogelijk een groter risico. Volgens een recent rapport van HSBC zijn het vooral vier macro-economische trends die naar verwachting tot banenverlies zullen leiden.

Het effect van AI op de arbeidsmarkt

Sinds ChatGPT, een AI-technologie, viraal is gegaan, is het publieke bewustzijn over de mogelijkheden en het potentieel van kunstmatige intelligentie versterkt. Tegelijkertijd is er een discussie ontstaan over de mogelijke invloed van deze technologie op de arbeidsmarkt. Hoewel experts het erover eens zijn dat AI zeker een impact zal hebben op banen en ze deels zal automatiseren, benadrukken ze ook dat technologische vooruitgang vaak nieuwe rollen creëert.

In een recent rapport van HSBC wordt gesuggereerd dat technologische ontwikkelingen misschien niet de grootste oorzaak zijn van toekomstig banenverlies. Het rapport baseert zich op gegevens van het 'Report on Jobs 2023' van het World Economic Forum en stelt dat slechts vier macro-economische trends naar verwachting tot banenverlies zullen leiden.

Vertraagde economische groei

Het rapport van HSBC stelt dat een vertraging van de economische groei de meest voorkomende oorzaak is die bedrijven zien voor toekomstig banenverlies. Zo voorspelde de Wereldbank vorige maand dat de wereldwijde economie in 2023 aanzienlijk langzamer zal groeien dan vorig jaar, met een verwachte groei van slechts 2,1% in vergelijking met 3,1% in het voorgaande jaar.

Volgens het rapport van HSBC verwachten bedrijven dat de 'verhoogde adoptie van nieuwe technologieën' zal leiden tot het scheppen van banen, met AI als onderdeel hiervan. Volgens gegevens van het World Economic Forum verwacht meer dan 20% van de bedrijven dat AI banen zal toevoegen in plaats van ze te vervangen.

Andere oorzaken voor banenverlies

Naast een vertraagde economische groei, heeft HSBC ook andere oorzaken geïdentificeerd die bijdragen aan het verlies van banen. Deze omvatten tekorten aan aanbod en stijgende kosten voor bedrijven, de stijgende kosten van levensonderhoud voor consumenten en de voortdurende gevolgen van de coronapandemie. Al deze factoren creëren een complex beeld van de toekomstige arbeidsmarkt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.