Waarom het geen goed idee is om je geheimen aan ChatGPT te vertellen

FFrits 29 december 2023 07:02

Michael Wooldridge, professor Computer Science aan de universiteit van Oxford, waarschuwt voor het delen van persoonlijke informatie met AI-tools zoals ChatGPT. Volgens hem wordt deze informatie gebruikt om de AI te trainen en kan het in de toekomst worden misbruikt.

ChatGPT: Handig, maar wees voorzichtig

ChatGPT, een populaire Artificial Intelligence (AI) tool, kan bijzonder handig zijn wanneer je hulp nodig hebt bij het schrijven van een brief, of bij het opstellen van een schema. Echter, professor Michael Wooldridge, een vooraanstaand expert op het gebied van AI en Machine Learning aan de Universiteit van Oxford, waarschuwt dat je voorzichtig moet zijn met de informatie die je invoert in deze tool. Delen van persoonlijke of gevoelige informatie kan leiden tot mogelijke privacyproblemen in de toekomst.

Hoe ChatGPT leert van jouw gegevens

De informatie die je aan ChatGPT geeft wordt niet alleen gebruikt om je directe vragen te beantwoorden of taken uit te voeren. Deze informatie wordt ook gebruikt om de AI te trainen, waardoor het voortdurend kan leren en verbeteren. Echter, dit betekent ook dat je persoonlijke informatie in het systeem belandt en potentieel gebruikt kan worden voor andere doeleinden.

Persoonlijke informatie en AI: een riskante combinatie

Ondanks de bruikbaarheid en efficiëntie van AI-tools zoals ChatGPT, dringt professor Wooldridge erop aan dat het absoluut niet verstandig is om dergelijke tools persoonlijke informatie te geven. Informatie over je relatie met je manager, je politieke voorkeuren, of andere gevoelige details, kan potentieel misbruikt worden en zelfs in toekomstige versies van de AI terechtkomen.

Naast het feit dat je gegevens worden gebruikt om de AI te trainen, slaat ChatGPT je zoekopdrachten ook op, en wel gedurende 30 dagen. Het doel hiervan is om te controleren op mogelijk misbruik van de dienst. Hoewel het bedrijf verzekert dat deze gegevens alleen voor dit doel worden gebruikt, roept dit toch vragen op over privacy en dataveiligheid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.