Waarschuwing van de privacywaakhond: Technologische ontwikkelingen overrompelen ons

FFrits 21 januari 2024 07:01

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt dat de risico's van kunstmatige intelligentie (AI) en algoritmes ons als samenleving overrompelen. Ondanks dat AI kansen biedt voor efficiëntie en welzijn, zijn er ook zorgen over desinformatie, privacyovertredingen en discriminatie. Vooral het gebruik van niet-representatieve data in AI is zorgwekkend.

Snelle ontwikkeling AI brengt risico's met zich mee

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens ontwikkelen en worden algoritmes en kunstmatige intelligentie in een razendsnel tempo ingezet, sneller dan we als samenleving kunnen bijhouden. Dit brengt verschillende risico's met zich mee, zoals verspreiding van desinformatie, privacyschendingen en discriminatie. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van deze risico's en dat er passende regelgeving en handhaving is om dit te beheersen.

AI getraind met niet-representatieve data vormt risico's

Een van de grote risico's van AI is dat het kan leiden tot verspreiding van desinformatie, privacyschendingen en discriminatie, vooral als het getraind wordt met niet-representatieve data. Bijvoorbeeld, als een AI-systeem getraind wordt met data die voornamelijk van mannen afkomstig is, kan het systeem niet betrouwbaar zijn voor vrouwen of kinderen. Dit onderstreept het belang van representatieve data in AI-training.

Hoewel er risico's verbonden zijn aan AI, zijn er ook veel kansen. AI kan bijvoorbeeld bijdragen aan efficiëntie en welzijn in diverse sectoren, zoals de gezondheidszorg. Door AI in te zetten, kunnen snellere diagnoses worden gesteld en kunnen artsen meer tijd besteden aan persoonlijk contact met patiënten of aan het helpen van meer patiënten, wat de zorg efficiënter en goedkoper kan maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.