Wachtwoorden niet veilig: AI kan ze raden via toetsenbordgeluid

FFrits 8 augustus 2023 20:22

Onderzoekers hebben ontdekt dat kunstmatige intelligentie (AI) wachtwoorden kan raden aan de hand van het geluid dat voortkomt uit het typen op een toetsenbord. Het AI-systeem kan de geluiden herkennen en koppelen aan specifieke toetsen, wat een nieuwe dimensie geeft aan de risico's van cyberveiligheid.

Hoge nauwkeurigheid bij wachtwoordherkenning

Onderzoekers hebben ontdekt dat AI-systemen in staat zijn om wachtwoorden te raden met een nauwkeurigheid van meer dan 90%. Dit doen ze door het geluid dat geproduceerd wordt bij het typen op een toetsenbord te analyseren. Het risico is vooral groot tijdens bijvoorbeeld online vergaderingen, waarbij het AI-systeem de toetsenbordgeluiden kan ontcijferen.

Om de effectiviteit van de methode te testen, hebben de onderzoekers alle toetsen van een MacBook Pro 25 keer op verschillende manieren ingedrukt. De hieruit voortkomende geluiden werden opgenomen en geanalyseerd door het AI-systeem. Het systeem kon uiteindelijk de specifieke toetsen herkennen aan de hand van de geluiden.

De onderzoekers merken op dat er veel verschil is tussen de geluiden van een toetsenbord in een kantoorsetting en in een openbare ruimte zoals een café. Het is nog onduidelijk hoe effectief het AI-systeem is in het raden van wachtwoorden in verschillende omgevingen. Dit zal verder onderzoek vereisen.

Verhoogd risico voor laptopgebruikers

Laptopgebruikers zijn bijzonder kwetsbaar voor deze nieuwe vorm van cyberdreiging. Dit komt omdat laptops vaak in het openbaar worden gebruikt, waar de geluiden van het toetsenbord gemakkelijk kunnen worden opgepikt door AI-systemen. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van deze risico's en passende maatregelen te nemen.

Advies voor complexere wachtwoorden

Om jezelf beter tegen dit soort aanvallen te beschermen, adviseren de onderzoekers om wachtwoorden ingewikkelder te maken. Dit kan door het gebruik van een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Hierdoor wordt het voor AI-systemen moeilijker om de wachtwoorden te raden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.