WormGPT: De kwaadaardige variant van ChatGPT

FFrits 20 juli 2023 17:03

De AI-chatbot, ChatGPT, heeft nu een kwaadaardige tegenhanger genaamd WormGPT. Deze tool, ontwikkeld door cybercriminelen, zet de deur open voor misbruik en kan invloed hebben op de veiligheid van persoonlijke en bedrijfsgegevens.

ChatGPT: Een game-changer in AI

ChatGPT, een revolutionaire software ontwikkeld door het AI-onderzoeksbedrijf OpenAI, is een toonaangevende tool voor natuurlijke taalverwerking. Het kan vragen beantwoorden en gegevens verstrekken op basis van grote hoeveelheden informatie uit uiteenlopende bronnen, zoals boeken en webpagina's. Dit maakt ChatGPT een waardevol hulpmiddel voor het verzamelen van informatie, analyseren en schrijven voor miljoenen gebruikers wereldwijd.

Ondanks de onmiskenbare voordelen van ChatGPT, zijn er zorgen over de mogelijke misbruik voor het verspreiden van verkeerde informatie en propaganda. Dit komt doordat de algoritmen van de tool vertrouwen op de gegevens waaruit ze zijn getraind, wat leidt tot wat experts 'zelfverzekerd onjuistheid' noemen. Bovendien onderzoekt de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) momenteel OpenAI wegens mogelijke schendingen van de privacy en datagebruik.

WormGPT: een gevaarlijke nieuwe speler

WormGPT is een nieuwe tool die wordt verkocht op een hackerforum, ontworpen om te dienen als een kwaadaardige alternatief voor ChatGPT. De tool is getraind met databronnen met betrekking tot malware en kan dus mogelijk gebruikt worden voor het genereren van kwaadaardige code of het creëren van overtuigende phishing-mails. Het onderscheidt zich van ChatGPT doordat het geen ethische grenzen of beperkingen heeft.

Hoewel het exacte aantal gebruikers onbekend is, beweert een lid van het Telegram-kanaal dat wordt gebruikt om WormGPT te promoten, dat er al meer dan 1.500 gebruikers zijn. Dit toont aan dat de vraag naar dergelijke tools bestaat en groeit, wat betekent dat de cyberbeveiligingsuitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, waarschijnlijk zullen toenemen.

Het contrast tussen ChatGPT en WormGPT

Het is belangrijk om te vermelden dat ChatGPT is ontwikkeld door een gerespecteerde en legitieme organisatie, OpenAI. Aan de andere kant, WormGPT is een creatie van cybercriminelen die inspiratie hebben gehaald uit geavanceerde AI-chatbots zoals ChatGPT. Dit laat zien hoe de technologie die bedoeld is om ons leven te verbeteren, kan worden misbruikt door kwaadwillige actoren.

De dreiging van WormGPT in de praktijk

In een demonstratie van zijn potentieel, waren onderzoekers van een cybersecuritybedrijf in staat om WormGPT te gebruiken om een zeer overtuigende frauduleuze e-mail te genereren. Dit onderstreept het gevaar van AI-tools zoals WormGPT en hoe ze kunnen worden gebruikt om geavanceerde cyberaanvallen uit te voeren.

OpenAI heeft verschillende maatregelen geïmplementeerd om misbruik van ChatGPT te voorkomen. Zo weigert de tool taken die gerelateerd zijn aan criminaliteit en malware. Echter, gebruikers ontdekken voortdurend manieren om deze beperkingen te omzeilen, wat aantoont dat het bewaken van het ethisch gebruik van AI een voortdurende uitdaging is.

Verbeterde phishing-aanvallen met AI

Het vermogen van ChatGPT om professionele documenten en e-mails op te stellen, is indrukwekkend. Het kan spelfouten, grammaticafouten en problemen met de tweede taal, die vaak voorkomen in phishing-e-mails, volledig elimineren. Hoewel dit nuttig kan zijn voor legitieme doeleinden, kan het ook door cybercriminelen worden gebruikt om zeer geloofwaardige phishing-e-mails te creëren, wat een grote uitdaging vormt voor bedrijven die hun personeel trainen om dergelijke bedreigingen te herkennen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.