Zelfscankassa's nemen toe, maar kassières zijn hier nog lang niet verdwenen

FFrits 5 augustus 2023 13:11

Hoewel er een trend is richting meer zelfscankassa's en automatisering in supermarkten, zullen kassières in Nederland niet snel volledig worden vervangen door robots en zelfscantechnologie, volgens AI en retaildeskundige Sabien Duetz.

Bemande kassa's blijven bestaan

Ondanks de groei van technologie in de retailsector, zoals de toename van zelfscankassa's, zien we niet dat bemande kassa's snel zullen verdwijnen. Zoals AI en retaildeskundige Sabien Duetz bevestigen, is er een blijvende behoefte aan menselijke interactie in de supermarkt. Veel klanten waarderen de persoonlijke interactie en het gemak dat een bemande kassa biedt, en sommigen vinden het moeilijk om met de nieuwe technologie om te gaan.

Technologische uitdagingen en sociale interactie

Het is een feit dat niet iedereen technisch onderlegd is, en sommige mensen, vooral ouderen, vinden het moeilijk om om te gaan met nieuwe technologieën zoals zelfscankassa's. Daarnaast spelen sociale aspecten een rol: voor veel mensen, met name ouderen, is een bezoek aan de supermarkt een sociale activiteit waarbij ze een praatje maken met de kassière. Deze klanten hebben geen behoefte aan zelfscankassa's.

Een vaak over het hoofd geziene realiteit van zelfscankassa's is dat ze niet echt onbemand zijn. Medewerkers moeten nog steeds toezicht houden op meerdere kassa's om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt en diefstal te voorkomen. In feite is het aantal diefstallen toegenomen met de ingebruikname van zelfscankassa's, wat een extra uitdaging vormt voor supermarkten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.