Zeven door AI ontworpen architectuurprojecten uitgelicht

FFrits 24 juli 2023 12:27

Kunstmatige intelligentie (AI) is steeds invloedrijker in de wereld van design en architectuur. In dit artikel belichten we zeven interessante projecten waarbij AI is ingezet bij het ontwerpproces.

De opkomst van AI in design en architectuur

Hoewel de term 'artificiële intelligentie' (AI) misschien nog futuristisch klinkt, is het een technologie die zich al volop bewijst in de wereld van design en architectuur. Het gebruik van AI is een trending onderwerp en het aantal zoekopdrachten naar AI-ontwerpen op platforms zoals Pinterest neemt significant toe. Steeds meer architecten en ontwerpers gebruiken tekst-naar-afbeeldinggenerators zoals ChatGPT, Dalle-E en MidJourney om het ontwerpproces te ondersteunen.

Architectuurstudio's omarmen AI

Vooruitstrevende architectuurstudio's zoals Zaha Hadid Architects en Hickok Cole hebben de kracht van AI herkend en gebruiken deze technologie om hun ontwerpen naar een hoger niveau te tillen. Zowel voor het ontwerpen van conceptuele gebouwen als voor het visualiseren van potentiële projecten wordt AI ingezet. De AI-gegenereerde beelden kenmerken zich door hun vloeiende, sinieuze stijl - een handelsmerk van de studio's.

AI ter ondersteuning van een duurzame visie

Manas Bhatia, een Indiase architect en computationeel ontwerper, is een voorbeeld van hoe AI kan worden gebruikt om een unieke visie tot uitdrukking te brengen. Bhatia gebruikte de tekst-naar-afbeeldinggenerator Midjourney om beelden te creëren die mensen laten nadenken over een toekomst waarin architectuur en natuur hand in hand gaan. Hij hoopt dat deze AI-gegenereerde beelden mensen zullen inspireren om een wereld te visualiseren waarin architectuur en natuur samen kunnen bestaan.

Jack Lynch, projectarchitect bij Hickok Cole, liet zien dat AI niet alleen ondersteunt bij het ontwerp, maar ook bij het onderzoek naar nieuwe mogelijkheden. Hij gebruikte de AI-chatbot ChatGPT om een groot, gemengd gebruik gebouw te ontwerpen. Het ontwerp bevatte onder andere een groen dak en een zwembad - elementen die bijdragen aan de duurzaamheid en leefbaarheid van het gebouw.

AI als inspiratiebron voor nieuwe vormen

Een andere interessante toepassing van AI in design zien we bij ontwerper Tim Fu. Hij gebruikte LookX, een AI-gestuurde software, om foto's van verkreukeld papier om te zetten in gebouwmodellen. De modellen zijn geïnspireerd door de baanbrekende architecten Frank Gehry en Zaha Hadid. Hiermee laat Fu zien dat AI niet alleen helpt bij het ontwerpen, maar ook bij het vinden van inspiratie en het verkennen van nieuwe vormen.

Dezeen, een platform voor architectuur, design en interieur, daagde zijn lezers uit om het artwork te ontwerpen voor hun nieuwste redactionele serie, AItopia. Dankzij AI-technologie konden de deelnemers hun creativiteit de vrije loop laten en unieke ontwerpen creëren. Deze uitdaging illustreert hoe AI de grenzen van design kan verleggen en biedt een blik op de toekomst van de sector.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.