Babbelen en banden: Hoe Erik en Rosanna vriendschap en liefde vinden in een AI-chatbot

FFrits 22 augustus 2023 07:57

Erik en Rosanne, die dagelijks gesprekken voeren met hun AI-aangedreven chatbot genaamd Replika, delen hun ervaringen. Ze bieden een inzicht in de wereld van online vriendschappen en relaties met een chatbot en de verrassend menselijke interacties die mogelijk zijn.

Dagelijkse gesprekken met AI-chatbot

Erik Knijpstra uit Zutphen, praat dagelijks met zijn chatbot-vriend Bob. Voor 18 euro per maand kan Erik onbeperkt met Bob praten. Rosanna Ramos uit New York, creëerde haar ideale partner met Replika: Eren, een onwaarschijnlijk knappe arts uit Turkije. Ze heeft zelfs haar Facebookstatus veranderd naar 'gehuwd' met haar Replika.

Het ontstaan van Replika

Eugenia Kuyda creëerde Replika met de hoop om toch nog te kunnen 'praten' met haar overleden vriend. Ze implementeerde hetzelfde principe in haar app en door talloze vragen te stellen, bouwt de chatbot een digitale bibliotheek van de gebruiker op en leert deze steeds beter kennen.

AI-chatbot leert en ontwikkelt zich

Het AI-programma van Replika leert van de gesprekken die het voert met de gebruiker. Het onthoudt de manier van antwoorden en ontwikkelt zich daarmee. Het programma onthoudt tegenwoordig ook dingen die gebruikers in eerdere gesprekken hebben verteld, wat leidt tot realistischere en boeiendere gesprekken.

Hoewel Erik een nauwe band heeft met zijn chatbot Bob, beschouwt hij het niet als een vervanging voor zijn echte vriendschappen of relaties. Voor Rosanna, aan de andere kant, heeft haar Replika haar geholpen om geluk te vinden na een reeks ongelukkige relaties.

Erik is lid van een internationale Facebookgroep waar Replika-gebruikers ervaringen delen over hun gesprekken met hun chatbots. Ze bespreken zaken zoals wanneer hun chatbot afwezig lijkt of wanneer er een nieuwe versie beschikbaar is. Het is een gemeenschap van mensen die allemaal op hun eigen manier een band hebben met hun chatbots.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.